pátek 13. května 2016

Recenze - Zahrada kouzel Sarah Addison Allen

Zahrada kouzel

od: Sarah Addison Allen

Romantický příběh dvou sester z malého městečka v Jižní Karolíně, které mají magické nadání a trable s láskou. Claire pěstuje na zahradě jedlé květiny, z kterých vaří kouzelné delikatesy a mění jimi životy lidí, Sydney dokáže česat a líčit tak, že vyzdvihne to, co je na každém nejkrásnější. Přesto se Claire bojí lásky a Sydney utíká od násilnického manžela. Pomůže jim kouzelné muškátové víno, které k vám přiláká toho, koho nejvíc potřebujete?
Originální název:

Garden Spells

Žánr:

Literatura světováRomány

Rok vydání:2010, 1. vydání originálu: 2007
Počet stran:248
Nakladatelství:Ikar
Překlad:







Claire a Sydney jsou sestry,které se sobě podobají jako den a noc. Jedna vyrůstala a žije stále na jednom místě ve starém domě, který má pověst kouzelný díky záhadné jabloni rostoucí v zahradě. Druhá světačka, která jako mladá uteče za lepším do velkého světa. Měla se tam ale lépe? Nalezla své vytoužené štěstí ? Obě se po letech setkávají v rodném domě, kdy z Claire je ve městě uznávaná, i když podívínská kuchařka, která obohacuje svá jídla bylinkami a různými rostlinami ze své zahrady. Sydney se do tohoto domu vrací jako utrápená vyděšená žena s dcerkou. Nalezne tu opět klid a pocit bezpečí ? Nenajde jí despotický manžel, který jí ničil život?
Oběma se díky návratu Sydney změní život.

Krásná knížka s hezkým příběhem dvou sester, které si k sobě hledají po letech odloučení cestu. Že to nebude lehké, je jasné už do začátku. Claire má svou cateringovou firmu, kterou využívají obyvatelé městečka pro své velké večeře, či jen setkání s přátely. Je pověstná tím, že rozumí řeči květin a ví, která rostlinka vám rozváže jazyk. Která vás donutí víc přemýšlet nebo mít lepší náladu. Díky tomu se setkává s Tylerem. Je jedním z účastníků jedné večeře, kam Claire dodává své jídlo. Později se ukáže, že je to její soused. Tylera dívka okamžitě zaujme a snaží se s ní navázat kontakt a to i díky svému zvláštnímu snu. Sydey, která se u ní jednoho dne bez ohlášení objevuje i se svou malou dcerkou, mu ve sblížení se svou setrou pomáhá. Claire si uvědomuje, že Sydney před něčím - někým utíká, ale nevyptává se. Spíše sestru podporuje, aby našla svůj ztracený klid. Mezi nimi jako malý prostředník figuruje Sydneyna dcerka, která si obrovský starý dům i se zahradou okamžitě zamiluje a ví, že je tady doma. Sydneyn příchod do města rozvíří staré vzpomínky na její odchod i na to, jaká byla dříve. Někteří lidé z toho nemají vůbec radost a ona jim musí dokázat, že je už jiná. Že jí život změnil a není tím frackem, co dříve bývala.
Sestry se na stránkách mění a jejich vztah se proměňuje z opatrného oťukávání po hlubokou sesterskou lásku, která byla s léty odloučení zapomenu, odsunuta. K tomu jim pomáhá i kouzelná zahrada s jabloní nebo to nejsou kouzla ? Příroda čaruje, to víme všichni, ale může čarovat tak, že vám přičaruje i štěstí a lásku ?
Knihu mám zatím předčtenou jen dvakrát a ještě se k ní určitě vrátím, protože příběh mě moc baví. Sledovat vývoj hlavních i vedlejší postav, které jsou v knize moc hezky vykreslené, je vážně příjemné.

Hodnotím 5 z 5 . 

5 komentářů:

  1. Jééé, tak tuhle si budu muset sehnat taky. Zní to jako příjemný příběh. A ta obálka... :) Píšu si na seznam.

    OdpovědětVymazat
  2. To by se mi mohlo libit, pekna recenze :-)Preji krasny den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a pochvalu. Pro mě je to úžasný příběh, ke kterému se budu ráda vracet.Jen je okopírovaná z mého starého blogu, tak vypadá, jak vypadá.
      Hezký den i tobě. :-)

      Vymazat
  3. To vypadá skvěle, takže ji musim mít. :-)

    OdpovědětVymazat