sobota 6. května 2017

Z Medvědí knihovny - Modlitba za mlčení - Linda Castillo

Modlitba za mlčení

V městečku Painters Mill v Ohiu tvoří třetinu obyvatel amišové, pro něž je typický prostý a mírumilovný životní styl bez vymožeností civilizace. Oto větší šok vyvolá, když se na farmě amišské rodiny Plankových najde sedm mrtvých těl. Někdo zavraždil celou rodinu, dcery Annie a Mary byly navíc surově mučeny a pohlavně zneužity. Případ je svěřen náčelnici místní policie Kate Burkholderové.



Je to necelý rok, kdy ve městě řádil Jateční vrah a tak je pro Kate a její policejní sbor šok, když objeví vyvražděnou celou amišskou rodinu. Vrah se na nich dokonale vyřádil a nikdo nezůstal ušetřen. Kate si nedokáže představit proč to vrah udělal a vodítek k pachateli je tak málo.



Opět jsem sáhla do vlastních řad. Nedávno jsem vás seznámila s prvním dílem z téhle amišské serie a tak jsem prostě pokračovala. Knihy si vybírám dost intuitivně a tak jsem večer, kdy jsem knihu začala číst, prostě šáhla do poličky a jela v dalších stopách Kate a jejího týmu.
Když policista Skid objeví díky Reubenu Zimmermanovi rodinu Plankových, není to hezký pohled. Vyděšený amiš nahlásí, že se u nich na farmě něco stalo. Měl jim pomáhat při raním dojení krav, ale místo toho objeví zkázu. V obývacím pokoji leží k krvi spoutaní dva chlapci a proti nim i zabitý jejich otec. Vše vypadá na vraždu a následnou sebevraždu. Další šok následuje. Za domem najdou mrtvou matku s kojencem v náručí. Oba zabité jedinou kulkou. To nejhorší je ale teprve čeká. Když Kate dojede na farmu a začne jí prohledávat, najdou i poslední členy téhle rodiny. Dvě mladé dívky byli nahé spoutané ve stodole a jejich těla nesla stopy po brutálním mučení. Patolog pak objeví temné tajemství jedné z nich a o to větší dopad to má na případ i na Kate.
Rojí se otázky. Hledají se důkazy a každý se chytá i té nejméně pravděpodobné indicie. Kdo to mohl téhle rodině udělat a proč? Nikomu přeci neublížili a ani neměli nepřátele. Žili si svůj spokojený život a jedna z dívek dokonce pomáhala brigádně v místním obchůdku s amišskými výrobky. 
Vyšetřování se rozbíhá a Kate si nechá pomoci i od agenta Tomasettiho, kterého poznala díky vyšetřování Jatečního vraha. Jejich vztah se od té doby vyvinul v přátelství a možná i něco navíc. Jen si to oba nechtějí přiznat před tím druhým, protože oba mají za sebou velké zlo a temnota z minulosti na ně stále doléhá.
Najde Kate vraha nebo to opravdu byla vražda a pak sebevražda otce rodiny? Co temného se skrývalo za zdmi farmy, že musela být umlčena celá rodina? Odpovědi se najdou až na samotném konci knihy. Zde si vůbec nemůžete být jisti, že vše končí v bodě, kdy se nám to autorka snaží vnutit. Má to dohru a ta je stejně temná jako celá záhada a tajemství kolem celého případu.
Po přečtetní o Jatečním vrahovi jsem ani moc neváhala, co mám číst dál. Tento příběh je ještě temnější a autorka si s vámi hraje dokonale. Zdánlivě jednoduchý případ se ukáže jako tvrdý oříšek a vy si říkáte, kdo to udělal. Kdo zabil tak brutálním způsobem tuhle rodinu, že museli zaplatit všichni životem. Hlavně se vám rojí otázky PROČ. Stejně jako Kate sledujete nitky a hledáte odpovědi, kterých moc není. Pachatel se dokonale připravil a byl tak chladnokrevný, že potkat se s ním za temné noci, nejste na živu ani vy. Odhalení vás pak možná šokuje nebo alespoň překvapí. Je to nechutné tajemství, které potopilo celou rodinu. Je to zvrácené a pobuřující i mezi "normálními lidmi " . U amišů je to ještě horší. Ti nepáchají zlo, protože je to proti jejich přesvědčení a víře. Pokud se i tak něco takového stane, nedostane se to na veřejnost. Zůstane to v jejich komunitě.
Bavilo mě sledovat i tu druhou stránku. Tu s Kate a Tomasettim, která je zde jen okrajově, ale díky které poznáváme oba hlouběji. I díky nim se dozvídáme víc o způsobech, jak oba myslí a před čím prchají. 
Castillo zde předvedla, že každá její kniha je lepší a lepší. Ukazuje vám obraz komunity a malého města, kde se každý zná s každým. Amišové tu žijí v souladu s normálními lidmi a jsou zde respektováni, i když i zde občas vládne rasová nesnášenlivost. Amišové jsou považováni za hloupá, jednoduchá stvoření díky své mírumilovné povaze a své víře. I proto je vražda tak šokující a tato kniha to jen dokazuje.



Knihu vydalo nakladatelství Moba.


Žádné komentáře:

Okomentovat