neděle 2. července 2017

Najděte Reachera - Diane Capri

Najděte Reachera

Jack Reacher: Přítel, nebo nepřítel?
Už je to nějaká doba, co jsme se v knize Jatka poprvé setkali s Jackem Reacherem spisovatele Lee Childa. O skoro dvacet let a dvacet knih později žije Reacher stále v naprosté anonymitě a zdá se, že není k nalezení, dokud se nevynoří problém a on se s ním nemusí poprat, k velké radosti čtenářů a obrovské hrůze ničemů. Teď ho hledá někdo hodně důležitý. Kdo? A proč? Pátrání po Jacku Reacherovi je nebezpečná záležitost, o čemž se na vlastní kůži přesvědčí zvláštní agenti - ostřílení lovci, kteří vědí, kdy je nutné porušit pravidla, ale neznají Reachera.


Zvláštní agenti Ottová a Gaspar dostanou tajný úkol. Rozkaz najít Jacka Reachera. Jenže najít Reachera, je jako hledat jehlu v kupce sena. Je nevystopovatelný. Nemá bankovní účet, nemá stálý domov. Všude platí hotově a přesunuje se na svých cestách pěšky, stopem nebo v mhd. 
Tak se vracejí do malého městečka Magrave, kde před patnácti lety prokazatelně byl. Setkávají se zde místní policejní šéfkou Roscoeovou. Ta se s Reacherem v té době setkala a mohla by mít nějaké zásadní informace. Jenže jim rozhovor naruší telefonát o nálezu těla místního policisty. Je za tím Reacher? Vrátil se po letech na místo činu, aby dokončil, co před lety začal? A jak to, že jejich šéf, který je instruuje po nevystopovatelných telefonech, je vždy o krok napřed a ví, co se v Magrave děje?


Tahle kniha byla pro mě výzva. Znám knihy o Jackovi Reacherovi od Lee Childa a naprosto mě dostaly. Reacher má svůj osobitý humor, povahu a prostě mě baví. Znám příběh z Magrave, který se zmiňuje v téhle knize. Je to první z mnoha příběhů o tomhle tajemném chlapíkovi. Ostatně moje první recenze, kterou jsem jako začínající bloger napsala, byla o Jackovi - Jatka. I proto jsem byla zvědavá, co se dozvím zde.
Temná obálka s výrazným bílým písmem slibuje mnohé. Ti, co neznají Reachera, dostanou přesně to, co mají. Ti, kdo ho znají, dostanou informace z pohledu vyšetřovatelů a doplní si některé maličkosti. Uvidí, jak Reacher působí na okolí a jak ho vnímají jiní.
Když Ottová a Gaspar dostanou svůj úkol, zdá se, že stojí před tvrdým oříškem. O Jackovi se vedou záznamy, ale jsou jen minimální. Jako by si dal někdo tu práci, aby se nikdy nedal najít. Aby si lidé o něm mysleli, že je možná už po smrti. Jenže to je celý Jack. Pokud on sám nechce, tak ho prostě nenajdete.
Agenti se vracejí do Magrave, kde se před lety staly události, ve kterých měl Jack prsty. Domnívají se, že by zde mohl mít ještě nějaké vazby a možná se tu i skrývá. O to větší šok zažijí, když se před nimi šéfka Roscoevá rozpláče. První myšlenka je, že jí asi hodně ublížil. Ona je ale vyvede z omylu a vysvětlí jim, že je to první zmínka o něm po patnácti letech, kdy jí je potvrzeno, že žije. Otázky se množí a byly by možná i některé zodpovězeny, kdyby nepřišel telefonát, že je zabit místní policista. Roscoevá je požádá, aby jeli s ní. Má málo lidí a tak je každá ruka dobrá.
Už na místě činu je jasné, že tady nepůjde jen o obyčejnou vraždu z vášně, jak se může zdát. Mají sice údajnou vražedkyni, ale to nic neznamená. Hlavně po telefonátech od jejich šéfa, který jako by věděl dřív vše a pak je jen upozornil, aby si dávali pozor před možnými problémy. 
Tak sledujeme dvě vyšetřování. Ten hlavní úkol najít Reachera a pak vyšetřování vraždy. Mají oba něco společného? Vrátil se snad Jack, aby dokonal to, co začal před patnácti lety? Nebo je v tom úplně něco jiného? A najde se Reacher nakonec?


Kniha překvapila. Čekala jsem sice trochu víc akce, ale i tak to bylo příjemné si připomenout věci, které jsem znala z té druhé strany. Chvilku mi trvalo, než jsem si vzpomněla na všechny střípky z příběhu Jatka, ale ty byly sami připomínány v ději.
Bylo zábavné sledovat vyšetřování, kdy se Ottová s Gasparem snaží najít "ducha". Sledovat jejich myšlenkové pochody a hledat věci, které jsou na první pohled neviditelné. Díky tomu, že sledujeme i další případ, který možná s vyšetřováním souvisí, vyvstávají nové otázky. Hledají se nové odpovědi a s nimi další informace.
Jak napsal sám Lee Child v samotném závěru knihy - Pokud o něm také nic nevíte, bude se vám tenhle příběh líbit sám o sobě. Pokud Reachera trochu znáte...budete krok před FBI. To je dost zábavný pocit!
Já se při závěru bavila královsky. Jako by mi Child četl myšlenky, když jsem si dávala v duchu dohromady koncept téhle recenze. 
Jinak o Reacherovi jsou už i dva filmy. Oba velice doporučuji. Třeba i ty vás přesvědčí, že na to Reacherovi něco je. My je doma máme moc rádi. Sice mi v nich kazí fakt, že Jacka hraje Tom Cruise, který je opak knižního hrdiny, ale to je jen maličkost. U ní přivírám oči, protože filmy jsou super. V tom prvním se dokonce objeví sám autor v jedné mini roličce policisty.


Knihu vydalo nakladatelství BB art.

2 komentáře: