středa 11. ledna 2017

Pod křídlem anděla - Zdeněk Grmolec

Pod křídlem anděla

O době panování Karla VI. Habsburského vzniklo v české i světové literatuře velmi málo beletristických děl, román Pod křídlem anděla, který zachycuje převážně dobu Karla VI., otce jediné vládnoucí ženy na českém trůnu – Marie Terezie, tuto mezeru vyplňuje. Protagonistou románu je Daniel, který se musí vyrovnávat nejen s těžkým osudem polovičního Žida, ale i se svojí sexuální identitou, pro společnost první poloviny 18. století nepřijatelnou. S jeho osudem je propleten i osud osvíceného šlechtice hraběte Šporka a sochařů Matyáše Bernarda Brauna a Ferdinanda Brokoffa.

Daniel je jiný. Jako malý byl pohozen u pražského židovského ghetta. Tam se ho ujme jedna bezdětná rodina, třebaže jako žid nevypadá. Židé jsou tmavých vlasů, on byl blonďatý jako andělíček. Jak roste a že se s ním život zrovna nepáře, si uvědomuje i jiné věci. 
Druhá linie příběhu nás zavádí na hraběcí dvůr Šporka. I ten tu má své místo a jeho cesty se nepřímo protnou s Danielovým osudem. To vše díky jeho sochaři Matyášovi Bernadu Braunovi.
Daniel si v příběhu udržuje zdánlivě hlavní úlohu a díky němu se dozvídáme o této době. Jeho osud byl smutný, ale tak to prostě bylo.

Zajímavá kniha plná zmatků a pocitů. Ležela mi tu už delší dobu, protože jsem se nemohla začíst. Zkoušela jsem to nejméně třikrát, ale nakonec jsem ráda, že jsem vytrvala. Věřím tomu, že se mohlo něco podobného v našich zemích stát. 
Od začátku sledujeme dvě, vlastně tři dějové linie, i když ta poslední je jen na okraj. Hlavní úlohu má zde opuštěný chlapec Daniel. Vychovaný v židovské rodině v židovské víře, byť nebyl obřezaný. Bylo to hlavně k vůli tomu, že byl jiný. Jiný napohled a i ve svém chování, jak později ukáže čas. Život se s ním nemazlí už od začátku. Po jednom incidentu v ghettu musí narychlo opustit Prahu a tím začíná jeho pouť životem. 
Menší zlom nastane, když se setká s Matyášem Braunem. Ten si ho vyvolí pro jeho krásnou tvář jako model jeho soch andělů. Už tehdy si mladík uvědomí, že ho lákají více věci tak typické pro ženy jako jsou krajky, drahé kameny, krásné šaty a muži. Necítí se být mužem, ale ženou a to je v té době velkým hříchem. Jen že pak se stane něco, co i mistr sám neunese a raději ho odveze do Vídně.Tam nechá nechápajícího chlapce svému osudu.
Tak se zase ocitne sám a musí si poradit. Naštěstí má u sebe nějaké peníze a díky nim se mu podaří přežít. Začne pracovat v divadle jako kulisák a tam se naplno projeví jeho vášeň pro vše ženské. I tady se ale stane něco špatného a on zase musí prchat. To už má ale na pomoc přítele z divadla. Ten s pomocí Evžena Savojského dostane Daniela zpět do Prahy. Tam ho ukryjí před celým světem. 
Ten se zde ve svých potulkách po městě setkává ve svatém Jakubovi s mistrem sochařem Ferdinandem Maxmiliánem Brokoffem. Setkání mu vlije do žil naději a víru v lepší svět. Jenže... Stane se něco, co všechno nakonec změní a konec je přesně takový, jaký nakonec spisovatel stvořil.
Druhá dějová linie, která knihu provází se točí kolem Františka Antonína Šporka. Setkáváme se s ním na Kuksu. Tam vede svůj boj proti nařčení z kacířství. Prý vydává zakázané knihy. Za to je i nakonec souzen a vězněn v pražské Daliborce.
Třetí, okrajová linka je pak kolem Karla VI., otce Marie Terezie

Mám chvilku po přečtení a jsem stále lehce zmatená. Kniha mi poskytla zajímavý pohled na  dějiny a na téma, které i v této době vyvolává spíše úšklebky a vulgarity. Daniel gay a nejspíše i transexuál. To se nenosilo tehdy a nenosí se i teď. Tehdy to byl hřích. Nevím, jak přesně pojmenovat to, co se ve mě děje. Asi by si na to tohle měl každý udělat svůj názor.

Za  knihu děkuji Mobě, která mi ji poskytla k recenzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat