středa 23. srpna 2017

Čekání na Bojanglese - Olivier Bourdeaut

Čekání na Bojanglese

od:Oliver Bourdeaut

„Otec mi vyprávěl, že než jsem se narodil, lovil mouchy, a lovil je harpunou.“ Tak začíná neuvěřitelné vyprávění o krajně neobvyklé rodině a jejím mazlíčkovi Mademoiselle Superfétatoire, což je exotický druh ptáka z čeledi jeřábovitých. V nepořádné domácnosti se často pořádají večírky, při nichž se pijí litry vína a flambují humři, zatímco rodiče hlavního protagonisty tančí na melancholickou píseň Niny Simoneové, nazvanou Mr. Bojangles. Ta prostupuje celým románem, jenž jinak líčí velký a tragický milostný příběh. Pětatřicetiletý Olivier Bourdeaut napsal svou knihu během sedmi týdnů poté, co v životě „ve všem ostatním selhal“, jak sám prohlásil. Z debutového románu dyslektického spisovatele se ve Francii stala taková senzace, že se jeho čtenáři nahlas smějí a pláčou v pařížském metru.



Otec hýřící příběhy, matka milující tanec a syn, který si s dětskou radostí užívá výstředních nápadů svých rodičů. Jejich láska je bláznivá, nespoutaná, jejich život je plný přátel a večírků. Ale zatímco z gramofonu den co den zní píseň Niny Simone „Mr.Bojangles“, matka pozvolna dotančí až k samé hranici šílenství.


Kniha nám dává poznat jednu bláznivou rodinu. Matka milující tanec, večírky s výstředními nápady. Otec, který se do ní zamiloval na první pohled a který jí oslovuje každý den jinak. Syn, který tomu všemu přihlíží a užívá si život tak jiný, než mají ostatní.

Více o knize a co si o ní myslím najdete zde na stránkách KNIHCENTRUM REVUE - Čekání na Bojanglese překvapí hloubkou příběhu. K tomu se můžete zaposlouchat do písně, která provází celou knihu Nina Simone - Mr. Bojangles.



Za knihu velice děkuji Knihcentum.cz, která mi ji poskytla na přečtení. Knihu vydalo nakladatelství Plus.



1 komentář:

  1. No mě na kolena srazila teda totálně... Skvělý příběh velké lásky

    OdpovědětVymazat