středa 13. září 2017

Vílí býlí - Radomír Socha

Vílí býlí

od: 

Když holčička Janinka objeví na půdě babiččiny chaloupky starodávný ilustrovaný herbář, začnou se dít podivné věci. Herbář je totiž kouzelný a ukrývá v sobě neuvěřitelná překvapení. S pomocí víl se holčička dostane do čarovné říše víl a skřítků, kde zažije neobyčejná dobrodružství a pozná mnohá tajemství týkající se léčivých rostlin. Na konci každé z deseti krátkých kapitol jsou pro děti připraveny cvičné otázky, aby si připomněly zajímavosti a poznatky, které se v příběhu dozvěděli.


Pohádkové vyprávění o nejčastějších bylinkách naší zahrádky a louky s jednoduchým návodem na založení herbáře i pro ty nejmenší děti. 


Dnes bych vám ráda představila jednu moc milou knihu z nakladatelství Portál. 
Jedná se o kouzelnou dětskou knihu Vílí býlí, která je určena nejen dětem, ale i nám dospělým. Její krásu ještě podtrhují úžasné ilustrace Evy Chupíkové, které si mou dceru úplně podmanili. 
Setkáváme s holčičkou Janinkou, která tráví léto u babičky. Jednou najde při svých hrách na půdě malý poklad. Stařičký herbář, který je kouzelný. Díky němu pozná tajemnou zemi víl a skřítků z herbáře. Setká se s heřmánkovou vílou. Přestane se bát kopřiv nebo pomůže své kamarádce Andulce, která se nachladila na výletě. Díky herbáři a tvorečkům v něm pozná sílu a účinky nejedné bylinky či obyčejně neobyčejné rostlinky našich zahrad a luk.
U každé krátké kapitoly najdete krátký popisek o právě čtené kytičce a na konci pár zvídavých otázek. To jestli jste dávali při čtení opravdu pozor. S koncem knihy vás pak čeká jednoduchý návod na založení vlastního herbáře i s ukázkou, jak by to mohlo vypadat.


Tohle je krásné čtení. Snažím se svou dceru učit k poznávání přírody a tahle kniha tomu velmi dopomohla. Nenásilnou a hlavně hravou formou nám ukazuje zázraky bylinek a jejich účinky. Kdo z vás ví Proč kdysi lidé vysazovali u svých chalup keře černého bezu? Kterého vitaminu obsahují plody šípků nejvíce? nebo Co všechno se dá připravit z květů a kořenů pampelišek? Na tyhle a i další otázky dostanete odpovědi v téhle knížce.
O knize jsem se zmínila i ve škole, kam má dcera chodí. Mají tam velikou zahradu, kde se snaží pěstovat si své květiny, ale i třeba dýně na nadcházející slavnosti podzimu. Já sama jim tam věnovala pár bylinek ze zahrady, aby děti viděli, jak rostou a mohli je ochutnat. Tahle kniha jim pak ukáže, co dalšího rostliny umí. Šípek jim roste volně u plotu. Jitrocel a pampelišky v trávě a ty dvě úžasné lípy hned u vchodu na zahradu poskytují blahodárný stín. Díky této knize budou o nich vědět daleko víc a třeba je to také inspiruje jako Janinku z našeho příběhu, že se budou více zajímat o svět kolem nás.


Za knihu velice děkuji nakladatelství Portál. Tohle čtení jsem si vážně užila a naučila se zase něco nového. 


Žádné komentáře:

Okomentovat