pondělí 14. května 2018

Vina - Arnaldur Indridason

Vina

od: 

Island 1978. V jezeře uprostřed lávového pole je nalezena mrtvola. Komisař Erlendur a jeho kolega Marian Briem zahajují vyšetřování. Jedna ze stop vede i na blízkou americkou vojenskou základnu. Tam se s islandskou policií nikdo nemíní moc bavit. Že by se mrtvému stalo osudným nějaké vojenské tajemství? Erlendur se zároveň zabývá mysteriózním zmizením mladé dívky před více než dvaceti lety. Pátrá na vlastní pěst. Dívka tehdy odešla do školy kolem obávaného Camp Knoxu.


V jezeře je nalezena mrtvola muže. Ten se tam ale neutopil. Musel být zabit někde jinde a sem byl pouze uklizen. Jeho zranění ukazují na pár z velké výšky. Jenže kde by se to mohlo stát?  Komu vadil Krissi, že se ho takto zbavil? Co přesně se stalo ve vojenské základně a v hangáru 885?
Máme tu však i druhý nevyřešený případ. Takový pomníček, kdy se v roce 1953 ztratila mladá dívka Dagbjort. Vědělo se, že chodí do školy kolem obávané čtvrti Camp Knox. Mohla tam mít přítele, o kterém nikdo nevěděl? Nebo zmizela jinde? 
Dva případy, které spolu nesouvisí, ale stejně mají jedno společné. Tím je vyšetřovatel Erlendur Sveinsson. U police je nováček, ale díky tomu, že mu to pálí a klade si ty správné otázky, nalezne i zde pravdu. 


Novinka z nakladatelství Moba, která nás zavede na sever do studeného Islandu.
Já si ji vybrala k vůli tomu, že jsem chtěla po dlouhé době zkusit severskou krimi.
Hned na začátku máme tajemný úvod, kdy tušíme, že se něco stalo, ale nevíme kde a komu. Jak ale ubíhají stránky, tak se před vámi otvírá příběh muže, který vedl trochu jIný život, než si o něm jeho sestra myslela.
Případu se ujímá dvojice detektivů Erlendur a Marian, kdy Marian je ten zkušenější. Pomalu zjišťují fakta a narážejí na nové informace kolem americké vojenské základny, kde muž s největší pravděpodobností zemřel. Věděl snad Krissi něco, co mělo zůstat utajeno před islandskou veřejností? 
Erlendur má i svého zvláštního koníčka. Rád zkoumá kriminální pomníčky a hledá nové stopy k nevyřešeným případům. Zrovna teď ho k sobě upoutal příběh zmizelé mladé dívky, kdy se nikdy nenašlo tělo. Nikdo neví, jak dívka skončila či ještě žije. Vydává se hledat odpovědi na vlastní pěst a díky tomu i něco objeví. Jenže je to ta správná stopa?
Kniha se mi líbila. Díky krátkým kapitolám rychle plynula. Děj byl klidný stejně jako vyšetřování islandských policistů. Více otázek než odpovědí a do toho i starý případ, který nikdy nikdo nedořešil. 
Erlendur i Marian jako by vypadli ze staré školy detektivů. Rozvážní, přemýšliví a při tom ostražití. Případy se pomalu rozplétají. Každý nás zavádí do jiného prostředí, aby nám nakonec ukázaly ten správný směr.
Příběh o zmizelé dívce byl pro mě víc zajímavý, ale i práce na současném případu byla dobrá.
Co mi v knize vadilo a nemohla jsem si na to zvyknout, bylo tykání všech postav. Jenže jak bylo vysvětleno - na Islandu si každý tyká.


Za knihu děkuji nakladatelství Moba. Doma mám ještě 3 knihy s Erlendurem a po téhle zkušenosti si je ráda přečtu.





Žádné komentáře:

Okomentovat